In English Crew

AKTUELLT PÅ  VÄXJÖ SMÅLAND AIRPORT

 

Publicerat 2014-10-01

Ryanairs linje mellan Växjö Småland Airport och Düsseldorf permanentas

 

Ryanair, det europeiska lågprisflygbolaget, bekräftar idag att flyglinjen mellan Växjö och Düsseldorf Weeze som återupptas den 27 oktober även fortsätter med flygningar under sommaren 2015.

Med anledning av att Ryanair står med ett färre antal flygplan sommaren 2014 fick flyglinjen, som etablerades redan 2007, tillfälligt stänga ner. Flygningarna återupptas den 27 oktober och kommer nu alltså att fortsätta året runt. Något som gagnar hela besöksnäringen i Småland.

”Växjö Småland Airport är glada att kunna meddela att flyglinjen mellan Växjö och Düsseldorf Weeze nu även är bokningsbar för sommaren 2015. Vi har historiskt sett haft en stor andel inkommande resenärer på denna linje så det är självklart något som vi kan glädja oss åt i hela regionen, säger Växjö Småland Airports vd Ulf Axelsson,

För mer information och bokning av biljetter, besök http://www.ryanair.com

För mer information, kontakta:
Vd Ulf Axelsson, Växjö Småland Airport
Tfn: +46 707-576 85 10 ulf.axelsson@smalandairport.se

 

 

Publicerat 2014-07-25

Flygtrafiken mellan Växjö och Amsterdam läggs ned den 11 augusti

Växjö Småland Airport har under en längre tid genomfört ett omfattande arbete kring behovet av flyglinjer från/till den småländska regionen och resultatet visade tydligt att det borde finnas tillräckligt med passagerarunderlag för en linje till Amsterdam. Tyvärr måste man redan nu konstatera att passagerarutvecklingen ligger långt under de förväntningar både flygplatsen och flygbolaget haft, trots erbjudande om konkurrenskraftiga biljettpriser. Även om man under den senaste månaden sett en viss ökning av bokningarna kommer det att ta väsentligt längre tid att nå lönsamhet än någon av parterna budgeterat för. Av det skälet avslutas trafiken redan den 11 augusti.

"Vi har jobbat väldigt hårt för att få till denna flyglinje och lag ner mycket tid och energi för att få det att fungera. Det känns extra svårt att meddela att linjen läggs ner efter så pass kort tid, utan att ha gett den en riktig ärlig chans," säger Ulf Axelsson, Vd Växjö Småland Airport.

”Det är självklart att vi är besvikna att behöva lägga ned trafiken efter så kort tid, men samtidigt måste man vara realist när det gäller passagerarvolymerna och marknadens behov och intresse av att nyttja en ny flyglinje," säger Indrek Randveer, Commercial Director at Estonian Air.


De som har biljetter med KLM kan antingen välja att flyga till Amsterdam från andra flygplatser: Göteborg, Linköping eller Köpenhamn. Eller få pengarna tillbaka, vilket även gäller för dem som bokat med Estonian Air.

 

För mer information, kontakta:

Ulf Axelsson, VD, Växjö Småland Airport

Telefon: +46 470 75 8510


 

Publicerat 2014-05-12

 

 

 

ryanair

Ryanair återupptar sin flyglinje mellan Växjö Småland Airport och Düsseldorf Weeze!

Ryanairs linje mellan Växjö och Düsseldorf finns nu till försäljning Inför vintern 2014/15

Ryanair, det europeiska lågprisflygbolaget bekräftar idag (12e maj) att flygrutten mellan Växjö och Düsseldorf Weeze återkommer till vintersäsongen 2014/15. Rutten kommer att börja trafikeras den 27 oktober i år och kommer då att avgå två gånger i veckan, på måndagar och fredagar. Biljetter finns redan nu till försäljning på www.ryanair.com.

Ryanairs försäljning- och marknadsansvariga Elina Hakkarainen säger:

 ”Ryanair är glada att kunna bekräfta att vår rutt från Växjö Småland Airport till Düsseldorf Weeze återkommer för vintersäsongen 2014/15. Biljetter finns redan nu till försäljning på www.ryanair.com. I år räknar Ryanair med att transportera upp till 35 000 passagerare från Växjö och samtidigt skapa 35 arbetstillfällen inom turistnäringen i regionen.

Svenska resenärer väljer redan Ryanair på grund av låga biljettpriser, ett brett utbud av flygrutter och en branschledande kundservice. Nu kan våra kunder också boka sina flygningar på vår förbättrade hemsida, ta med sig ytterligare en extra kabinväska, njuta av ”tysta flygningar”, få tilldelade sittplatser och använda personlig elektronisk utrustning under hela flygningen. Det gör Ryanair till det perfekta valet för familjer och vänner. Vi kommer dessutom snart att lansera en ny smartphone-app samt familje- och företagsprodukter, detta som en del av att Ryanair fortsätter att leverera så mycket mer än bara de lägsta priserna.”

För mer information, kontakta:

Elina Hakkarainen, Försäljnings- och marknadsansvarig Norden

Tfn: +353 1 945 17 66, Mobil: +46 733 384 346  hakkarainene@ryanair.com

 

 

 

Publicerat 2014-02-19

Sensationell ny flyglinje mellan Växjö och Amsterdam

Från och med söndagen den 4 maj trafikerar Estonian Air sträckan Växjö – Amsterdam. Med upp till två avgångar om dagen skapas en fantastisk närhet mellan Växjö och världen.

Nu blir det äntligen möjligt att flyga från Växjö (VXO) direkt ut i världen. Med start den 4 maj flyger Estonian Air mellan Växjö Småland Airport och Amsterdam Schipol (AMS). Estonian Air ägs av den estländska staten. De är medlem av IATA (the International Air Transport Association) sedan 1992 och har sin hemmabas på Tallin Airport.

Avgångarna mellan Växjö och Amsterdam kommer att vara fördelade under veckan så att de skall vara av bästa placering för en smidig resa ut i världen. Med första avgång vid 6.20 från VXO kan man vara i exempelvis London innan klockan 9.00 eller i New York vid 11.30. Från start kommer förbindelsen att ha åtta avgångar (turochretur) i veckan, med en ambition att öka antalet så snart det visar sig finnas en efterfrågan.

Studier som genomförts inom eu-projektet ”South Baltic Global Access” visar att potentialen för resandet mellan VXO och AMS är på 150-tusen årligen. Av dessa beräknas ca 25-tusen passagerare stanna kvar i regionen kring Amsterdam, en destination som är ett populärt resmål både för privatturister och företag. Upptagningsområdet kring flygplatsen i Amsterdam är stort och i regionen finns ett stort antal tyskar och holländare som nu också får möjlighet att flyga direkt till Småland.

”Vi har slitit för att få till en direktanslutning till en europeisk ”hubflygplats” under lång tid och nu börjar det hårda arbetet. Om vi bara får en tredjedel av den potential vi har sett finns så är flyglinjen en succé för alla inblandade. Denna gång till en av världens största flygplatser vilket känns helt fantastiskt, säger Ulf Axelsson, Vd Växjö Småland Airport.”

Amsterdam Schipol är Europas fjärde största flygplats och kan erbjuda mer än 300 destinationer för de som vill resa vidare. Linjen kommer att trafikeras i samarbete med KLM, vilket möjliggör anslutning till hela KLMs flyglinjenät när man väl anländer i Amsterdam.

”Vi har två flygplan av typen Embraer 170 som vi använder för charter och uppdragstrafik och då vi redan trafikerar Tallin-Amsterdam samt har ett djupgående samarbete med KLM, så passar detta projekt väl in i vår verksamhet, säger Jan Palmer, CEO Estonian Air.”

Estonian Air kommer att trafikera rutten mellan Växjö och Amsterdam med att flygplan av typen Embraer 170 med plats för 76 passagerare. Restiden beräknas till ca 90 minuter.

För mer information, kontakta:

Jan Palmer, CEO, Estonian Air
Telefon: +46 73 385 85 00

Ulf Axelsson, VD, Växjö Småland Airport

Telefon: +46 470 75 8510

_________________________________________________________________________________

Publicerat 2013-12-20

Ving-12

Direktcharter till Mexico med Ving från Växjö Småland Airport

Researrangören Ving har nu släppt nästa vinters charterresor och den stora nyheten från Växjö blir destinationen Mexico.

Efterfrågan på charterresor från Växjö Småland Airport är fortsatt hög. Ving lanserar därför Mexico som en nyhet till nästa vinter. Ving kommer även att flyga till Gran Canaria och Teneriffa under vintersäsongen 2014/15.

- Att Ving fortsätter att växa på Småland Airport känns mycket bra. Att vi därtill får en helt ny destination till en så exotisk plats som Mexico är extra roligt. Vi är stolta över att kunna presentera denna nyhet tillsammans med Ving, säger Ulf Axelsson, Vd, Växjö Småland Airport.

För ytterligare information:

Magdalena Öhrn, informationschef, Ving, magdalena.ohrn@ving.se tel 0709-513 075
Ulf Axelsson, Vd, Växjö Småland Airport, ulf.axelsson@smalandairport.se tel 0470-75 85 10 

 

 

Publicerat 2013-12-20

Next Jet 3

Ny flyglinje med Nextjet mellan Växjö Småland Airport och Oslo Lufthavn

I mars startar Nextjet trafik mellan Växjö Småland Airport och Oslo Lufthavn. Linjen mellan Växjö och Oslo har länge efterfrågats av företag och privatpersoner i regionen. Att Nextjet startar trafiken ifrån Växjö är ett strategiskt val för att ge så stor del av Småland som möjligt tillgång till en Osloförbindelse. Valet av Olso Lufthavn som flygplats grundar sig i att många av smålandsföretagen vill resa till Oslo eller regionen norr om Oslo. Flygplatsen ger också stora möjligheter till vidareresande i och utanför Norge.

- Förbindelsen har varit efterfrågad under många år och det känns väldigt roligt att äntligen kunna erbjuda smålänningarna ett enkelt resande till Norge. Med tanke på det geografiska läget som Växjö Småland Airport erbjuder så är jag säker på att vi kommer att attrahera resenärer från stora delar av Småland säger Henning Lindberg, försäljnings- och marknadschef, Nextjet.

Linjen kommer att trafikeras med en tur och retur under måndag till fredag med avgångstiden 09.30 och retur 11.20. Flygtiden beräknas vara 1 timme och 15 minuter.

- Vi är fantastiskt glada över denna satsning och är övertygade om att det kommer att bli en riktig succé, säger Ulf Axelsson, Vd på Växjö Småland Airport.

Biljetterna är bokningsbara på www.nextjet.se eller hos din lokala resebyrå.

För mer information, kontakta:

Henning Lindberg, försäljnings- och marknadschef, Nextjet, +46 705 39 65 86

Ulf Axelsson, Vd, Växjö Småland Airport, +46 705 76 85 10

Publicerat 2013-09-10

Skidresor till Andorra direkt från Växjö Småland Airport

I februari kommer Växjöborna att kunna flyga direkt till skidorten Grandvalira i Andorra. Det är Quality Travel som satsar med två avgångar från Växjö Småland Airport. 
Ulf Axelsson, VD för Växjö Småland Airport är nöjd:

-"Vi är självklart glada över att kunna erbjuda ett snösäkert alternativ till alla sportlovsfirande kronobergare", säger han. "Att prisnivån också ligger på en 'småländsk nivå' gör resorna bättre", fortsätter han sedan. 

Avgångarna kommer att ligga 16-23 februari och 2-9 mars och priserna är från 8700 tur och retur med transfer och hotell med frukost och middag.
Vid bokning innan 1 november är liftkort för barn upp till 12 år gratis.

För att läsa hela pressmeddelandet, gå in på Växjö Småland Airports MyNewsdesk


 

Publicerat: 2013-06-19

Efterlängtade Kreta är tillbaks från Växjö Småland Airport

FritidsresorVing-12

Sommaren 2014 kommer både Fritidsresor och Ving att trafikera Kreta i Grekland direkt från Växjö Småland Airport.

Den populära ön Kreta i Grekland är ett av svenskarna mest besökta charterresmål och nu får alla smålänningar återigen möjligheten att åka dit direkt från Växjö Småland Airport, detta efter ett fem års långt uppehåll.

– Vi är alltid glada när researrangörerna ser till att möta regionens efterfrågan och att både Fritidsresor och Ving nu ökar antalet resor med direktflyg till Kreta känns toppen, säger Växjö Småland Airports VD Ulf Axelsson.

Resorna till Kreta kommer att gå på torsdagar under perioden 29/5–9/10. För mer information, se respektive charterbolags pressmeddelande


 

Publicerat: 2013-03-19 

Stor charterökning hos Växjö Småland Airport nästa vinter.

 
Stor charterökning hos Växjö Småland Airport nästa vinter.
 

Fritidsresor, Sveriges största researrangör, gör Växjö Småland Airport till en av landets viktigaste baser för chartertrafik. Programmet utökas med drygt 5000 resor och samtliga flygningar blir ”rättvända ”, med bättre flygtider.

– Småland har stor tillväxtpotential och är en av våra viktigaste regioner. Gensvaret från smålänningarna är så starkt att vi flyttar fram positionerna ytterligare och utökar med både extraplatser, ”rättvända flyg” och nya resmål, säger Fritidsresors Sverigechef Bassam el Mattar.

Satsningen på Växjö Småland Airport innebär flera fördelar för regionens resenärer. Bland annat blir samtliga flygningar ”rättvända”, det vill säga avresa på morgonen och hemkomst kvällstid:
– Det blir bättre flygtider, mer tid på resmålen och fler resor att välja mellan för smålänningarna, säger Bassam el Mattar.

Ulf Axelsson, VD på Växjö Småland Airport välkomnar planerna:– Fritidsresors satsning är naturligtvis mycket glädjande. Vi vet sedan tidigare att våra resenärer uppskattar närheten och vår goda service och det här stärker oss i vårt arbete med att erbjuda ett bra charterutbud.

Totalt utökar Fritidsresor, landets största researrangör, med drygt 5000 platser från Växjö Småland Airport nästa vinter. Det innebär en fördubbling jämfört med i år. Förutom fler platser till Gran Canaria och Egypten lanseras ett nytt resmål: Lanzarote.

Charter från Växjö Småland Airport: Sommaren 2013: Antalya, Cypern, Mallorca, Rhodos och Menorca (nyhet). Vintern 2013/2014: Hurghada, Gran Canaria, Teneriffa och Lanzarote (nyhet)

Pressbilder:http://fritidsresor.citat.se/marketstore/press.jsp?PRESSID=0004101

För mer information: Therese Wahlund, Fritidsresors informationsavdelning: 0709-588 288, 08-720 72 34 Ulf Axelsson, VD på Växjö Småland Airport: 070-576 85 10

 

Publicerat 2013-03-06

Ryanair firar 200 000 passagerare vid Växjö Småland Airport

Ryanair, Europas enda ultralågprisflygbolag (ULCC), firar att 200 000 passagerare rest via Växjö Småland Airport. Den lyckliga passageraren var fem år gamla Siri Eliasson Brink, som reste tillbaka från Düsseldorf Weeze med sin mamma Åse och sin äldre syster Liv. Familjen fick Ryanairs flygvouchers att använda från Växjö Småland till en valfri destination.

Ryanair startade sin verksamhet i Växjö Småland i oktober 2007. Sedan dess har antalet passagerare och destinationer ökat. Under sommarsäsongen 2013 kommer Ryanair att trafikera tre linjer från Växjö till Alicante, Düsseldorf Weeze och Palma de Mallorca. Med dessa tre lågprislinjer räknar Ryanair med att transportera upp till 60 000 passagerare per år och samtidigt upprätthålla omkring 60 arbetstillfällen inom turistnäringen i regionen. Det understryker Ryanairs engagemang och investeringar i Växjö-området.

På fem och ett halvt år har Ryanair transporterat 200 000 passagerare till/från Växjö Småland, säger Elina Hakkarainen, nordisk marknads- och försäljningschef på Ryanair. Alla besökare har gjort stora besparingar genom att byta till Ryanairs låga priser. Den kommande sommarsäsongen kommer Ryanair att fortsätta att driva tre populära linjer från Växjö till Alicante, Düsseldorf och Palma och vi ser fram emot att ha fler firanden av milstolpar i Växjö i framtiden!

Vi firar nu milstolpen 200 000 passagerare i Växjö genom att släppa biljetter för 89 kronor, fortsätter Elina Hakkarainen. Priserna inkluderar skatter och avgifter och kan användas för resor mitt i veckan under april på över 1000 av Ryanairs europeiska linjer. Biljetterna måste dock bokas på ww.ryanair.se innan midnatt på torsdag 7 mars.

Ryanair firar sin 200 000:e pax på Växjö Småland Airport 

 

Publicerat 2013-01-25

Växjö Småland Airport – Smålands ledande flygplats

Passagerarantalet på Växjö Småland Airport var förra året det högsta på tio år. Drygt 194 000 passagerare använde flygplatsen under 2012 och denna ökning beror främst på en tredje linje med Ryanair till Palma och en kraftig ökning av chartertrafiken. Ökningen av passagerare gör att flygplatsen är den största i Småland, andra året i rad.

Inrikestrafiken har under året utvecklats negativt, mycket på grund av Skyways konkurs i maj månad som gjorde att flygplatsen tappade ett stort antal resenärer. Fram till och med april uppvisades positiva siffror för både Arlanda- och Brommatrafiken. Något som Flysmåland, som trafikerar Bromma, fortsatt att uppvisa. I dag ser vi åter en positiv trend för hela stockholmstrafiken då Arlanda trafikeras av flygbolaget Nextjet.

Ryanairs etablering av en tredje destination och ett stort utbud av nya charterdestinationer har däremot totalt sett bidragit till en positiv utveckling av passagerarantalet. Växjö Småland Airport hade 194 968 passagerare under 2012 vilket är en ökning med 6 procent jämfört med 2011.

- Det är tillfredsställande att se att det arbete vi lägger ned på att förbättra utbudet från flygplatsen har givit resultat. Att omvärldsfaktorer som vi inte kan påverka bromsat ökningen är något vi får acceptera konstaterar Ulf Axelsson, VD på Växjö Småland Airport. Med en stabil stockholmstrafik och nya exotiska resmål landar prognosen för 2013 på drygt 200 000 passagerare. Avgångar till nya destinationer som exempelvis Madeira, Kap Verde och Azorerna kommer naturligtvis att innebära ytterligare resenärer från ett utökat upptagningsområde, avslutar Axelsson.

För ytterligare information, kontakta: Ulf Axelsson, VD för Växjö Småland Airport, 070-576 85 

 

Småland Airport har stor betydelse för regionens utveckling

Vid ett möte med flygplatsens ägare den 16:e april, dvs landstinget Kronoberg, Växjö kommun och Alvesta kommun, så redovisade konsulten Monica Hildingson från WSP Analys & Strategi.

Ladda hem hela rapporten här.

 • Flygplatsens bidrag till den regionala utvecklingen
 • Känslighetsanalys över flygets förmåga att konkurrera med bil och tåg
 • Turistströmmar från flygplatsen ut till de olika kommunerna

Beställare av utredningen är Sydsvenska Handelskammaren, Regionförbundet södra Småland och Småland Airport. WSP har gjort liknande utredningar för bl a flygplatserna i Halmstad, Västerås, Norrköping och Kalmar. WSP har använt samma beräkningsmodeller också för ett flertal infrastrukturanalyser åt Trafikverket.

Resultatet i sammanfattning:

Den regionalekonomiska betydelsen

 • Småland Airport har stor ekonomisk betydelse för hela Småland och Sydsverige
 • Den långsiktiga samhällsnyttan påverkar minst ett 20-tal kommuner positivt, särskilt Växjö, Alvesta, Ljungby, Värnamo och Älmhult.
 • Flygplatsen har under 25 år bidragit till ca 6.900 nya arbetstillfällen, 3.100 nya företag och en      lönesumma på 2 mrd kr/år inom sitt upptagningsområde. Det är också detta antal företag, sysselsatta och den lönesumma som på sikt skulle försvinna om flygplatsen inte fanns.
 • Med två ytterligare dagliga turer kan sysselsättningen öka med ca 1.500 pers, lönesumman med 460 mkr och antalet nya företag med 690.

Känslighetsanalys

 • Bilresandet dominerar regionens resor till Stockholm: 62 % med bil, 19 % med flyg, 13 % med tåg och 6 %  med buss. Bland bil- och tågresenärer reser flertalet privat. Bland flygpassagerarna reser drygt hälften i tjänsten.
 • Flyg är konkurrenskraftigt mot tåg: halva restiden med flyg, men dyrare reskostnad.
 • Marknadsandelen mellan trafikslagen är relativt konstant även vid förändringar i taxor,      bensinpriser o dyl.

Turism/besökare

 • Affärsändamål svarar för drygt 60 % av all turism/besökare till regionen (hotellnätter).
 • Antalet övernattningar har ökat i Småland med 36 % de senaste 10 åren.
 • Två dagliga turer till Frankfurt skulle generera ca 33.000 flygresor, vilket beräknas ge ca 65.000 nya gästnätter.
 • Bland de kommuner som vinner mest på ökat antalet gästnätter finns Växjö, Ljungby, Alvesta och Älmhult, men vinner gör också Tingsryd, Uppvidinge, Lessebo och Markaryd.

-”De ca 10 mkr/år som ägarna lämnar i driftbidrag till Småland Airport förefaller vara synnerligen väl använda pengar, säger styrelsens ordf Ingemar Swalander, med tanke på den oerhört stora betydelsesom flygplatsen har på hela regionens sysselsättning och ekonomi enligt WSP´s analys”.

Ytterligare upplysningar om WSP-rapporten lämnas av:
Monica Hildingson, WSP Strategi & Analys, tel 0702 – 68 79 96
Ingemar Swalander, Ordf Småland Airport, tel 0708 – 74 84 01
Ulf Axelsson, VD Småland Airport, tel 0705- - 76 85 10

 

___________________________________________________________________________________________

 

Ving_hori_svartvit apollo Fritidsresor Resia Ticket svartvit  
Big Travel  Nextjet svartvit  Flysmaland svartvit  Ryanair svartvit1

 Nazar